torsdag 28. juli 2011

Jenta i gresset



Norge er inne i en tung tid, men vi må alle prøve å komme tilbake til hverdagen. For første gang hele denne sommeren, har jeg sola meg og bada. En annen ting jeg har gjort, er at jeg har kjøpt meg nytt kamera, og solgt det gamle! Det har jeg gjort av den enkle grunn at når jeg skal lære, så vil jeg ha et bra kamera, og det har jeg nå; Nikon D51000! Har kjøpt en 55-300 mm linse også, fordi det er jeg blitt avhengig av. Jeg er så langt veldig, veldig fornøyd. Så når jeg møtte Sigrid i dag, så måtte jeg jo knipse litt! Liker fargene, og elsker krøllene, selv om sistnevnte ikke er noe jeg kan ta ære for. Tror nok jeg får mer tid til bilder fremover, og det gleder jeg meg til.

- Kaja

tirsdag 26. juli 2011

Verden gråter

Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen


Jeg gikk, som veldig mange andre, i fakkeltog i går. Utrolig mange hadde møtt frem i Skien, og det er fint å se at så mange viser sin støtte. Blomster, bilder, lys og flagg, alt ble lagt ned på Bakkestranda. Det er noe av det sterkeste jeg har opplevd. Jeg tenker på de etterlatte, de savnede og de overlevende. Helt siden fredag har det regnet, verden gråter med oss.

Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk
- Jens Stoltenberg                               

- Kaja

søndag 17. juli 2011

Dagdrømming...



"It's not the destination, so much as the journey"




Jeg vil ut å reise igjen ... Afrika <3

- Kaja

fredag 15. juli 2011

Til min mor



Mellom slaga på jobb, var ute å tok noen bilder for min kjære mor her en dagen. De skal henge på den nye uteplassen hennes. Vi har nemlig en handyman i huset, min far, som har, men litt hjelp, laget bakerovn til min mor. Og siden min mor har gått på tradisjonsrik matlaging, så er det mye god mat i vente fra denne ovnen. Det  har blitt så koselig der, så nå ville mamma ha et eller to bilder. Lurer på om hun ender opp med bare det avlange. Jeg syntes det hadde vært kult med to firkanta, men det nederste bildet mister litt av effekten da... Jaja, satser på at det blir bra, mamma er sjefen, og da pleier ting å bli bra!

En helt annen ting. Jeg så den siste Harry Potter filmen på tirsdag. Første visning, som alltid... Ahh, det var slutten. Det ble tårevått, men jeg må si at jeg er fornøyd. Selvfølgelig, ikke helt som boken, men det har ingen av filmene vært, og sånn er det å lage film av en bok, det blir ikke det samme. Derfor vi har bøker! Uansett, det er rart, men nå er det over. Bøkene, filmene.. Det kommer ikke noe mer. Kan du tro det!?

- Kaja

tirsdag 12. juli 2011

Solnedgang...

Jeg var inne i hele går på jobb, og fikk kun med meg de siste solstrålene som tittet over fjellkanten. Alle ønsker seg nok litt mer sol nå på sommeren, men vi bor jo i Norge. Har fått meg litt sol i dag, før jeg fyker på jobb nok en gang.. Og så er det klart for sommerens store kino: Harry Potter! Ahh, gleder meg altså! 



- Kaja

søndag 10. juli 2011

Pakke til meg ...


Jeg har vært ute å spist med mamma og noen venner i dag, veldig koselig på en søndags kveld. Men før vi tok turen, så dukket mor opp med en pakke som var kommet i posten til meg; skolebøkene mine. Jeg merker at det kribler i fingrene når jeg ser de. For det første, så skjønner jeg virkelig at jeg skal tilbake på skolebenken, selv om det kun er et halvt år. Og for det andre, jeg har så lyst til å lære mer! Så jeg kommer nok til å bla litt i disse bøkene, og jeg kommer alltid til å ta vare på dem.


Budskapet i et bildet er alltid viktig, og alltid vanskelig. Hva skal man si? Og skal man si noe i det hele tatt...? Lys er også noe jeg gleder meg utrolig mye til å lære mer om. Lys har så mye å si i et bilde, og jeg har nesten ikke lært noe om det. Så det blir veldig spennende.


Og vår alles kjære Photoshop... Ahh, er det noe jeg gleder meg til, så er det å utforske dette programmets uendelige muligheter...

Jeg merker at det var mye jeg gledet meg til her. Det må da være et godt tegn! Spennende er det uansett!

- Kaja

Tante Kaja!


Dette våkner jeg til hver morgen da, Morgan pus! Jeg er barnepasser for tantebarna for tiden, Morgan og Shiraz, det og jobber.. Lite tid for bilder, men knipsa et av han når han en sjelden gang lå stille i dag. Men jeg har noen planer nå, mamma har vært på harri-tur!

- Kaja

søndag 3. juli 2011

Ut på tur!

Nei, jeg skal ikke pakke sekken å stikke igjen, selv om jeg kanskje kunne ønske det. Jeg har fått spørsmål om hva man må tenke på når man skal ut på tur, hvordan man forbereder seg. For det første, det er ingen fasit. Dette er bare hva jeg gjorde, og kanskje hva som burde vært annerledes...


Reiserute
Jeg hadde veldig lite planlagt, ikke flybill. eller noen ting. Det blei slitsomt i lengden, men for meg var det ikke noe problem. Er man flere er det kanskje lurt å bestemme sånne ting på forhånd, er min erfaring fra andre. Og tenk økonomisk, korte avstander, det gjorde ikke jeg, og det kunne jeg spart på. Det er veldig greit å ha en liten reiserute, selv om ikke alt er bestilt. Sjekk opp land, noen steder er det kanskje lurt å ha en guidet tur, jeg hadde f.eks. aldri klart meg uten i India.

Alene eller fler?
Jeg var alene, men man er ikke alene lenger. Vit at du må kunne tåle å være alene, man må ta avgjørelser selv og tørre å snakke med nye mennesker. For meg var det litt det å vise for meg selv at jeg kan ta vare på meg selv. Og jeg ville få mitt eget inntrykk på ting. Skal du med en venn eller fler, bare husk 24/7 altså! Dere må kunne klare å være stille sammen, krangle så busta fyker, så er det glemt om 5 min. Dere må klare å bo oppå hverandre, men forsatt gi hverandre litt space. Dere må ha ganske like mål og ønsker, eller klare å la veiene dele seg litt. Jeg anbefaler til veldig få å reise alene, for det er ikke alle som greier det. Du må bestemme det selv. Du får mer frihet av å være alene. Det er fint å kombinere, dra på turer med andre, for så å dra videre alene. Møt folk hjemmefra, mamma og pappa besøkta meg. Jeg besøkte ei venninne i Japan. Det er mange muligheter, og for meg hadde det ikke vært noe annet valg enn å dra alene. Det er få mennesker jeg kunne hatt med meg, men jeg er sta og litt sær, så derfor ville jeg alene.




Visum
Det var en dag det slo meg; visum! Hadde ikke falt meg inn. Men det er veldig vesentlig at du kommer inn i landene du har lyst til. Sjekk opp om det kreves visum, om du får det når du kommer inn i landet, eller om du må søke på forhånd. Det er tusenvis av forskjellige reger på hvor lenge de varer, hvor lenge du kan være i landet, og utenfor før du kan komme inn igjen... Listen er lang. Det enkleste er google, eller ambassadesidene. Det er forskjellige fremgangsmåter også, Australia er bare noe du får tilbake på mail, mens til India må du dra på ambassaden. Her er mitt visum inn i India, det er noe som er gøy å ha i passet. Man får mange stempler når man reiser på denne måten.  Sjekk passet ditt, når det går ut.

Vaksiner
Jeg hater sprøyter, men det måtte til. Tok alt for mye sikkert, but better safe then sorry. Jeg møtte de som ikke engang tok malariatabletter i India, noe som jeg tenker er bare er dumt og uansvarlig. Spør legen din, det er enklest. Og husk, de fleste vaksiner varer lenge, så du kan reise mer! Husk også god tid her, for noen ganger må man ha flere doser, men det må gis over lengre tid.

Kopier
Ta kopier av alt; pass, bankkort, vaksinasjonsboka, visum, alt. Ha de et annet sted enn der du har passet, om noe skulle skje. Ha også et reserve bankkort, pengebelte kan være fint steder. Hengelås er også kjekt, selv om jeg nesten ikke brukte det. Etter en stund gjemte jeg bare PC og kamera i sengen min, ingenting ble tatt. Man merker når du stedene ikke er trygge.

Høytider
Det er alltid verdt å sjekke opp når forskjellige land har høytider. For det første, det er ikke alltid like lett å komme seg rundt under høytider. For det andre, noen land har helt syke feiringer. Jeg kommer aldri til å glemme 4 desember i Bangkok, kongens bursdag. Jeg har aldri sett så mange lanterner og så fantastisk fyrverkeri. Så mange mennesker i gatene, alle gatene var fulle av lys. Hadde noen feiret min bursdag sånn bare en gang, så skulle jeg aldri bedt om noe mer! Er du å reiser under høytider som vi feirer med familie her hjemme, så planlegg. Julen for meg i sjømannskirken var veldig spesiell, og jeg er glad for at jeg hadde et sted å dra til som jeg viste om på forhånd, for gudene skal vite at jeg ikke hadde vilje eller energi til å planlegge den dagen.

Pakke
Hva pakker man med på sånne ting? Sjekk hvordan temperaturene somregel er der du skal. Pakk behagelige klær, greit at alle tingene dine passer sammen, man tar det første man finner i sekken. Ha en sekk, alt annet er dumt. Ha en stor og god reiseveske til flyet. Ullsokker, uten tvil! Det er kaldt på veldig mange fly. Et stort skjerf. Det jeg kjøpte i India, ble genseren min, teppe mitt på flyene... Det var helt fantastisk. Ta med deg et kamera, og aldri la det ligge igjen. Ta med en PC, det er utrolig deilig, da kan man sjekke underveis. Og uten egen PC, så hadde det vært veldig vanskelig for meg å komme ut av Japan, så om noe skjer, er den en liten redning. Lite tips; ta med et dynetrekk også, når det er varm så har du din egen lakepose å sove i, sovepose er varmt. Ikke pakk for mye, du kommer ikke til å bruke det, og pakk ting du ikke er redd for, som kan kastes. Er det krise, så kjøper man noe. Vil man shoppe mye, bruk posten og send ting hjem. Jeg shoppa nesten ikke ikke noe, med unntak av i NYC. Adapter! Jeg hadde et monsteradapter, veldig kjekt. Men det får man tak i også underveis, men greit å ha. Lag et lite system i sekken, del inn i små poser.

Dagbok
Bare legg deg til den vanen å skrive noen ord hver dag før du sovner. Det er så fantastisk å kunne bla tilbake å lese. Ikke legg skjul på noe, bare skriv, få det ut. Jeg har skrevet to fulle bøker, bitteliten skrift, men jeg elsker den! Har revet ut bilder og kart fra steder jeg har vært, og det vekker så mange minner når jeg blar i den. De er de beste minnene.

Jeg vet ikke om så mye mer enn kanskje virkelig sjekke ting man vil sette av penger til og hvor man vil oppleve de. Som at jeg viste jeg skulle dykke i Australia, og at kostet mye. Bare husk å ha et åpent sinn, ikke forvent at alt går på skinner, ta deg goood tid og behold humøret, det er utrolig hvor langt et smil kan få deg. Spar opp penger, du vil ikke måtte dra hjem fordi du er blakk, og det er veldig greit å ha litt når man kommer hjem. Tenk på det, at er det et sted du alltid har hatt lyst til å dra, så er nå sjangsen. Er det noe du alltid har hatt lyst til, så er det nå du kan gjøre det.

Husk at slike turer er ta-det-som-det-kommer-turer. Og da må man virkelig ta det som det kommer. Det tok en stund før jeg gjorde det, men så ble det bare en vane. Ha et åpent sinn, ta folk og steder som de er. Ta normale forhåndsregler, særlig jenter. Men det viktigste er at det blir hva du gjør det til selv. For meg ble det det ene eventyret etter det andre. Ikke vær overmodig, men ta en utfordring. Og start en blogg, både for deg selv, og for bekymrede mødre som sitter igjen hjemme! Går alt til helvete, så er hjemme kun en flytur unna, og da vil du alltid vite at du prøvde og det var ikke noe for deg.

Men forbered deg på å se mye vakkert, nytt og spennende. Ahh, jeg elsker turen min!












Litt utrolig at jeg har gjort alt dette nå føler jeg ...
- Kaja